Фирма за програмиране с над 2 млн. капитал ще изнася розово масло за Китай

Седем договора за 60 млн. евро бяха подписани между наши и китайски фирми в Шанхай
в Шанхай

На преговори в Шанхай

„Българско розово масло“ЕООД на Лъчезар Динев подписа споразумение за износ на розово масло с китайска фирма, специализирана в търговията с този продукт. Това се случи при участието на наша делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, в бизнес форума в Шанхай. Интересното е, че макар името на фирмата да се обвързва пряко със скъпия продукт, основната ѝ дейност е „компютърно програмиране“. Капиталът на „Българско розово масло е впечатляващ – почти 2.1 милиона лева. Дружеството е регистрирано миналата година. Фирмата на Динев не е член и на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика, която обединява 93 представители.

През декември 2013 г. името на Лъчезар Динев отново се споменава сред делегацията, която преди месец бе водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Като член на Българо-китайската търговска камара Динев коментира тогава, че наши софтуерни продукти за първи път излизат на китайския пазар, след като българската фирма ги е листвала на пет световни борси. Динев е управител и на „Интернет България“ООД.

След завръщането си тези дни от Китай държавния глава отчете успеха на бизнес преговорите. Освен договора за износ на розово масло, до шест месеца ще стане възможен и експорта на мляко, млечни продукти, месо и колбаси за азиатската страна. Дотогава ще бъдат приети стандарти в тази област. До лятото в Шанхай ще бъде отворен павилион на български производители на вино, колбаси и продукти от розово масло. Вчера беше подписано и споразумение за сътрудничество в областта на туризма.

Общо 7 договора между китайски и български частни фирми на стойност 60 млн. евро са подписани между наши и китайски фирми в Шанхай.

„Нашите китайски приятели имат огромното желание да инвестират, но ние трябва да си напишем домашното – да подготвим качествени проекти и да им ги предоставим. Всичко зависи не само от бизнеса, но и от българските политици“, допълни държавният глава. Българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество ще се събере през април, за да определи конкретните проекти, в които Китай ще инвестира. Дотогава делегация от експерти на азиатската страна ще посети България, за да определим окончателно правилата за съвместен бизнес, така че да не противоречат на европейското законодателство.

 

Leave a Comment