Търговската столица на Китай Шанхай все още е далеч от целта си да се превърне в глобален финансов център до 2020 г. поради пречки като контрол върху капитала и липса на последователни правила, се казва в доклад на американско бизнес лоби, информира Reuters.

Американската търговска камара в Шанхай заяви, че за да стане градът финансов център наред с Лондон или Ню Йорк, Китай трябва да направи юана напълно конвертируем, да подобри прозрачността и да премахне интернет ограниченията в града.

Преди 10 години китайският държавен съвет обяви планове за изграждане на Шанхай в международен финансов център преди 2020 година.

Докладът на AmCham за Шанхай, озаглавен "Шанхай 2020: неизпълнена финансова визия ", прави изводи от неотдавнашно проучване на представители на финансовата индустрия.

"В Китай контролът върху капитала показва малко признаци, че ще бъде отменен скоро. Но ако не бъдат, амбициите на Шанхай за статут на международен финансов център ще изчезнат", се казва в доклада.

AmCham Shanghai призова Китай да направи своята валута напълно конвертируема, като твърди, че иначе "трудно би било Шанхай да постигне амбицията си".

Той също така твърди, че Шанхай трябва да направи правилата на финансовите пазари прозрачни и предсказуеми, като същевременно премахне прекомерните регулации и създаде на равни условия.

През януари осем китайски регулатори издадоха план за действие за града, за да стане той водещ световен финансов пазар до следващата година.

Повечето респонденти в проучването на AmCham посочват, че е по-трудно да получат лиценз в Шанхай, отколкото в други финансови центрове, като няколко ръководители се позовават на отсъствието на разпознаваеми "стандарти" в процеса на одобрение като основна слабост, се казва в доклада.

Те също така отбелязват практиката в Шанхай за неофициални инструкции от регулаторните органи. Чуждестранните банки смятат, че подобна комуникация е предоставяна по-рано на местните банки, отколкото на техните западни колеги, което поставя чуждестранните фирми в неизгодно положение.

"Една от задължителните стъпки за статута на международен финансов център е, че всички банки, местни или чуждестранни, трябва да бъдат третирани еднакво," пише AmCham Shanghai.

Препоръките също така включват и Пекин да облекчи интернет ограниченията чрез вдигане на така наречената голяма защитна стена в финансовата зона на Шанхай, за да даде на гражданите си достъп до Google и други източници на информация, което е до една от най-чувствителните теми в политиката за Китай.

"Ограниченията на интернета в Китай сериозно затрудняват амбициите на глобалния финансов център на Шанхай", се казва в доклада.