Атракции в Хонконг за посещение. Великолепният Хонг Конг: атракции и интересни места

Летище Хонг Конг е един от най-големите азиатски центрове. Самолетите кацат и излитат средно на всеки три минути (преброихме) и можете да стигнете от тук до почти всяка точка на света. До голяма степен поради тази причина, а също и защото самият Хонг Конг е великолепен, според редакторите по пътязавинаги влюбена в този град и при всяко пътуване до този регион тя се опитва да хване частица от него.

В Хонг Конг има достатъчно забавления за повече от един ден. Но за тези, които са дошли в този индустриален рай за не повече от ден, сме подготвили ръководство за места, които трябва да посетите, а малко по-късно ще пуснем и разширена версия. Между другото, есента е най-приятното време за посещение на Хонконг.

Полезна информация

  • Часовата зона е UTC/GMT +8 часа.
  • Виза - туристическа, издава се при пристигане за 14 дни (можете да напуснете и да се обадите отново).
  • Официалната валута е хонконгският долар, курсът е приблизително 800 HKD за 100 щатски долара.
  • Език - китайски и английски (официално).

Върхът

В най-високата точка на града има наблюдателна площадка, която предлага невероятна гледка към пристанището, небостъргачите и околността. Тъй като Хонг Конг е град за хората, модерен фуникулер в ретро стил се качва горе. Тръгва на всеки 10 минути от 7 сутринта до полунощ, графикът виси на таблото.Входът за наблюдателната площадка е платен: изкачване и спускане с фуникулер + входен билет ще струва 88 HKD за възрастни и 42 за деца под 11 години.Можете да слезете от наблюдателната площадка сами, през парка и улиците, като такъв билет ще струва 13 долара по-малко за възрастни и 8 за деца.

Между другото, атракцията има два официални уебсайта:www.thepeak.com.hkИ www.thepeakgalleria.com.

На горния етаж има кафенета, магазини и други атрибути. места за туристи.Отиването на върха през деня или вечерта е въпрос на личен избор. Отидохме през нощта да разгледаме светещите светлини на града и останахме доволни.

Как да отида там: от централната метростанция, изход J2 и следвайте знаците за няколко минути. Там е началната станция на фуникуляра. В случай, че метрото не е подходящо, сайтът има пълен списъккак, къде и как да стигна до там. Връзка .

Консумация на време: 2-3 часа.

холивудски път

След слизане от Връх, вървете 15 минути към Холивудския път - една от главните улици на града. Това е туристическата част, тук можете да обядвате, да разгледате стария Хонг Конг, да разгледате новия Хонг Конг, да се возите наЕскалатор Central–Mid-Levels (това е система за изкачване до по-високи нива на града, създадена, за да не щурмувате пистите пеша), отидете на битпазара за подаръци (в района Hollywood Road и Upper Lascar Road) или до един от най-големите храмове на Манг Мо и намерете куп различни интересни неща.


На официалния туристически портал на града можете да прочетете повече за всяка една от атракциите в района.Това е за битпазара, оХрамът Ман Мо, опървото полицейско управление в Хонг Конг, построено в средата на 19 век.

Как да отида там: Изкуство. Metro Central или Sheung Wan.

Разход на време: 4 часа

Цим Ша Цуй насип

Друг добър вариант за вечерен Хонг Конг е да отидете в континентална частдо гара Tsim Sha Tsui (директна червена линия от Central, карайте две станции). Има музей на космонавтиката, културен център и други интересни, но не спешни неща. Но най-важното е, че насипът предлага невероятна гледка към залива Виктория и бизнес частта на града. Всеки ден точно в 20:00 ч. тук започва светлинно шоу с участието на повече от 40 небостъргача от двете страни на залива. Спектакълът е само 13 минути, но има достатъчно впечатления. Можете да наблюдавате не само от насипа Tsim Sha Tsui, но и от други точки в града.

Има малко информация за Симфонията на официалния сайт и пишеха и за насипа Цим Ша Цуй.

Тези места определено са достатъчни, за да планирате напълно един ден, а ако имате късмет и останете по-дълго (по принцип препоръчваме поне седмица), то следващия път ще ви разкажем за други готини места.

Как да отида там:стигнете до станция Tsim Sha Tsui и следвайте знаците.

Консумация на време: 2 часа

лайф хакове

  • Ако връзката в Хонг Конг е от 6 часа, не се колебайте да отидете до града: от летището до самия център тръгва експресен влак, който пристига за 24 минути, работи от 6 сутринта до 1 сутринта, върви на всеки 10-12 минути, вътре има Wi-Fi, спира на различни острови и струва от 60 до 100 HKD в едната посока (в зависимост от това къде трябва да отидете). Преминава през двата терминала на летището.
  • Най-доброто, което можете да направите, за да се придвижвате удобно из града с обществен транспорт, е да си купите октопод. Работи като карта за пътуване: поставяте пари на картата и плащате в транспорта. Но има и други функции. Картите Octopus могат да се използват за плащане на влакове Aeroexpress, 7eleven магазини, паркинги, заведения за бързо хранене, закупуване на различни билети, плащане за мобилни комуникации и други дребни неща. Освен това Octopus е от полза, тъй като метрото има различни тарифи за различните региони, а картата не само опростява всичко (трябва само да я приложите на входа и изхода), но също така има система за отстъпки (пътуването в Хонконг е скъпо). Издадена срещу депозит от 50 местни долара, официалният уебсайт е тук.

  • Не пропускайте да опитате местния чай с мляко (във всяко кафене) - истинска чаена магия.
  • Хонконг е много безопасен, така че можете да се разхождате спокойно.
  • Всички тук говорят английски. Като цяло всичко, така че няма шанс да се изгубите.
  • Колониалното наследство казва здравей – колите тук са с десен волан, така че можете да забравите за наемането, а задръстванията в града са адски.
  • Има много морски дарове и прилична улична храна. Кухнята е много странна, подобна на смесица от китайско и европейско, но много вкусна.

Хонг Конг има качествен портал за пътуване

Хонг Конг някога е бил британска колония и сега се смята за административен регион на Китай с блестящи небостъргачи на всеки ъгъл. Икономиката на Хонконг процъфтява, а международната търговия процъфтява. Но този район е не само център за бизнесмени, но и място, което предлага много туристически атракции за всеки посетител. Мнозина, които посещават Хонконг, спират тук по пътя си за почивка в други страни от Югоизточна Азия и знаят, че има много атракции, които могат да бъдат посетени дори по време на престой.

Връх Виктория и наблюдателна площадка / Victoria Peak.




На 392 метра връх Виктория, известен още като Маунт Остин, осигурява ясна гледка към градския пейзаж на Хонг Конг и спиращи дъха гледки - и привлича най-малко 7 милиона души годишно да посетят тази гледка, която също гледа към пристанището Виктория, Хонг Конг и острова Остров Коулун заедно съставляват тази област. Стигането до върха също е колосално изживяване само по себе си, включително каране на фуникуляра, който се движи по 1,5-километрова писта нагоре по 400-метров склон. Кабинковият лифт е открит през 1888 г. и е наричан "първата въжена линия в Азия".

Увеселителен парк Ocean Park.





Ако посещавате района с деца (или сами), не мислете два пъти и разгледайте Ocean Park, който определено е за всеки. Тук ще намерите вълнуващи разходки за всички възрасти, включително няколко влакчета в увеселителен парк, както и огромен аквариум с изложба на най-малко 400 вида риби от цял ​​свят. Можете също да посетите "Панда Парк", посветен на това сладко семейство азиатски мечки, където можете да видите различни панди като гигантска панда и червена панда.

Големия Буда /Тиан Тан Буда





Тази монументална статуя на Буда, построена през 1993 г., несъмнено е значителна туристическа атракция в Хонконг - дори и само защото много хора искат да видят това невероятно чудо с теглото му от 250 тона и височина от 34 метра, което го прави едно от най-големите статуи в света. "Буда Тиан Тан" стои до манастира По Линг, който също е интересен туристически обект. Можете да стигнете до подножието на статуята на кабинковия лифт Ngong Ping 360 за спираща дъха гледка към Хонг Конг отгоре. За тези, които обичат да ходят, можете да изкачите 268 стъпала до наблюдателната площадка в подножието на Буда.

Исторически музей на Хонг Конг




Ако сте от тези, които обичат да се запознават задълбочено с историята на мястото, което посещавате – не пропускайте Историческия музей на Хонг Конг, който ще ви запознае с историческото наследство на региона, което е на поне 400 милиона години стар. Изложените в музея колекции включват археологически артефактии експонати от праисторическия период, останките, открити в древни гробници в Хонг Конг, изложба за културата на местните хора през вековете и обширна информация за английската колония, японците, окупацията, която е била тук през Втората световна война

Звезден фериботен кей





Само няколко хонконгски долара и сте на ферибот през пролива с над вековна история. Гледката към залива Виктория от ферибота, който свързва остров Хонг Конг и полуостров Коулун, е впечатляваща и емблематична - и любителите на фотографията могат да се възползват от възможността да направят няколко кадъра. В същото време шумът на двигателите и миризмите на морето, които ще достигнат до вас, ще ви кажат защо Хонконг винаги е бил и винаги ще бъде един от най-важните пристанищни и морски градове в този район на Източна Азия. Една малка препоръка: направете круиз с ферибот Star Ferry около 20:00, за да можете да видите грандиозното светлинно шоу на Fire Symphony, което минава над небостъргачите на града.

Храмът на трите религии Уонг Тай Син




Храмът Wong Tai Sin е една от най-новите религиозни сгради в Хонг Конг, но и едно от най-интересните и препоръчани места за посещение. Храмът е построен като частна сграда, основана през 1920 г. и след това открита за обществеността през 1968 г. Самият сайт е посветен на Уонг Тай Син, богът на късмета и лечител на болести в широко разпространената религия на даоизма в Китай и Хонконг. Целият храм е разделен на няколко зони, като Залата на тримата светци, Градината на добрите пожелания и залата, посветена на Конфуций. В различни зали можете да срещнете гадатели, които ще ви разкажат за бъдещето ви срещу няколко долара.

Нощен пазар Temple Street в Хонг Конг





Като всеки уважаващ себе си азиатски град, Хонг Конг е пълен с добре заредени улични пазари, но ако искате да стигнете до най-натоварения пазар, нощният пазар на Temple Street е мястото, което трябва да бъдете. Разположен на дълга улица на полуостров Коулун, този пазар има всичко - от електроника до евтини дрехи, от каменни бижута и друго традиционно китайско изкуство до местна храна и морски дарове. Пазарът, както подсказва името му, е отворен вечер и е предимно претъпкан от 19:00 до 23:00 часа, когато тук идват местни жители и туристи. На пазара има много традиционни китайски ресторанти, чиито маси се изнасят на улицата вечер, където можете да опитате различни китове.

Градина Нан ​​Лиан




Ако шумът и суматохата на пазара и града не ви харесват и търсите спокойствие и тишина, градините Нан Лиан, един от красивите зелени бели дробове на Коулун, покриващ малко под 30 000 кв. Впечатляващите градини се дължат на династията Тан, управлявала Китай в продължение на 289 години. Това означава, че ако се разходите из това място, ще видите много малки пагоди, павилиони за почивка и релакс, лотосови езера и много други.




Ако искате да прекарате една от вечерите си в Хонг Конг с релаксираща и приятна разходка, можете да го направите по Алеята на звездите в Tsim Sha Tsui в Южен Коулун. Обсипаното със звезди Авеню на холивудските звезди е посветено на знаменитости от местната филмова индустрия, включително легендарния майстор на бойните изкуства Брус Лий, прекарал детството си в Хонконг, и актьорите Джаки Чан и Джет Ли, които в момента работят в Холивуд. Можете да се разходите из района, да се възхищавате на уважението на града към неговите артисти и дори да гледате шоуто Light Symphony, което се провежда почти всяка вечер в 20:00 часа.

Туризмът е един от трите основни източника на доходи в Хонконг. Например от януари до септември 2012 г. броят на всички чуждестранни посетители е фиксиран на около 35,37 милиона души. Гражданите от сто и седемдесет страни, които влизат в Хонконг за период от 7 до 180 дни, могат да посетят града без виза. Многобройни атракции в Хонг Конг са достъпни за посещение от туристите. Най-известните от тях са изброени по-долу.

Двуетажен автобус откарва Жана до центъра на Хонконг със сто долара, докато Андрей Бедняков кара скъпа кола до луксозен хотел. За да се насладите на красива гледка, всеки избира своето място: платформата близо до статуята на Буда предлага прекрасна гледка към природата, а връх Виктория - върху многобройни небостъргачи. Най-смелите могат да опитат да скочат от кулата на Макао, а не толкова смелите могат да се разходят по Алеята на звездите.
Какво друго да гледаме в Хонконг, научаваме от програмата Eagle and Tails.

Препоръчваме на всички да гледат много интересна програма за Хонг Конг!

  • Местоположение: полуостров Коулун.
  • Адрес на Авеню на звездите: насип в квартал Tsim Sha Tsui.
  • Как да стигнете до там с метрото:- Изход J от гара East Tsim Sha Tsui, разходка до залива.
  • Ферибот- Фериботният кей Tsim Sha Tsui Star, 10 минути пеша.
  • Автобуси- #1, #13X, #203, #208, #215X, #219X, #230X, #26, #260X, #268B, #269B, #28, #35A, #41A, #5, #5A, # 5C, #8, #81C, #87D, #8A, #8P, #98D, #K16.
  • Работни часове:денонощно.

Авенюто на звездите се намира на брега от северната страна на пристанището Виктория и се простира само на 400 метра. Алеята е открита на 28 април 2004 г. При откриването бяха положени 73 звезди, посветени на хора, направили много за развитието на киното в Хонконг и Китай.

От тук се открива зашеметяваща гледка към залива и вечерната "Симфония на светлините".

В момента на Алеята са монтирани над 100 звезди. Вечер тук често се провеждат концерти и представления.

Часовникова кула

  • Местоположение: полуостров Коулун.
  • Адресът: Солсбъри Роуд.
  • Как да отида там МетроУпътвания: Изход E от станция Tsim Sah Tsui, след това вървете на юг по Nathan Road до пътния възел на Солсбъри, завийте надясно (на запад), вървете по Salisbury Road до Star Ferry Pier, завийте наляво и следвайте кея до Кулата.
  • Ферибот: Станция Tsim Sah Tsui (Tsim Sha Tsui).
  • Работни часове: денонощно.
  • Цена: е свободен.

Часовниковата кула е една от най-старите забележителности на града, разположена в южния край на Tsim Sha Tsui на полуостров Kowloon. Това е всичко, което е останало от старата гара, която е била дестинацията на легендарния Ориент Експрес.

Кулата е изградена от червена тухла и гранит и е висока 44 метра. Можете да стигнете до върха на кулата по вътрешна дървена стълба. През 1990 г. Кулата е включена в списъка на защитените архитектурни паметници.

Ако мислите къде да отидете в Китай, за да опознаете по-добре неговите забележителности, тогава можете да научите много нови и интересни неща за забележителностите в Шанхай, като следвате връзката.

Преглед на най-добрите хотели в Шанхай, където можете да отседнете при пристигането.

Връх Виктория и Пик Кула

  • Местоположение: Остров Хонг Конг
  • Адресът: 128, Peak Rd.
  • Как да отида там:
    1. С фуникулер (Peak Tram) от терминала на Garden Road (пешеходно разстояние от централната метростанция, изход J2).
    2. Автобус номер 15 (от гара Hong Kong MRT, изход D).
    3. Зелен микробус No1 от гарата. метро хонконг.
  • Работни часове: Peak Tram всеки ден от 7-00 до 24-00, Историческа галерия също, Peak Tower (Peak Tower), Sky Terrace, Sky Gallery през делничните дни от 10-00 до 23-00, през празниците и почивните дни от 8-00 до 23-00, музей на восъчните фигури всеки ден от 10-00 до 22-00.
  • Цена: Peak Tram и Historical Gallery - 40 HKD (възрастни) и 18 HKD (деца под 11 и възрастни над 65), Sky Terrace и Sky Gallery - съответно 30 HKD и 15 HKD.

Връх Виктория е най-високата точка в Хонг Конг, предлагаща зашеметяваща гледка към целия град. Милиони туристи идват тук всяка година. Най-отгоре се намира Peak Tower, оформен като китайски тиган. На върха му има наблюдателна площадка, а вътре има ресторанти, магазини, музей на восъчните фигури и детски площадки.

Недалеч от кулата има разкошен парк Victoria Peak Gardenс невероятна панорама на пристанището на Хонг Конг.

Пазар за жени (дамски пазар)

  • Местоположение: Остров Хонг Конг.
  • Адресът: улица Тунг Чой, между улиците Аргайл и Шан Тунг, квартал Монг Кок, полуостров Коулун.
  • Как да отида там: Метро - гара Монгкок, изход E2 или с такси.
  • Работни часове: от 11-00 до 23-00 часа.

Женският пазар се появява през 1975 г. и днес е огромен търговски център, който понякога продава най-необичайните артикули.

Условно може да се раздели на два компонента - улични сергии и магазини. Последните се отличават с по-високо качество на стоките, наличие на пробни и повишени цени.

По-добре е туристите да пазаруват през делничните дни, тъй като през уикендите пазарът е много пренаселен, което прави доста трудно да се избере нещо.

Дисниленд Хонг Конг

  • Местоположение: остров Лантау.
  • Адресът: Парковата алея.
  • Как да стигна до Дисниленд Хонг Конг: Метро - до гара Disneyland Resort.
  • Работни часове: от 10-00 до 20-00 часа.
  • Цена на билет: възрастни 399 - 499 HKD, деца 3-11 години 285 - 355, пенсионери над 65 години 100 - 170 HKD, деца до три години - безплатно. Билетът важи за всички развлечения.
  • ОТ интерактивна картаДисниленд може да се види.

Хонг Конг Дисниленд се нарежда на второ място в Азия по отношение на(площ 126 хектара) след Токио! Започва да функционира през 2005 г. Паркът е разделен на четири зони, които могат да се посещават както в рамките на една разходка, така и поотделно.

Ако сте в Хонг Конг с деца, тогава да ги заведете в Дисниленд в Хонг Конг е ваше почетно задължение!

Дизайнът на главната улица, започваща от входа, е направен в стила на "стара" Америка. Отстрани има павилиони с лимонада и магазини за сувенири.

Във Фантастичния свят, зона за най-малките, можете да видите герои от различни детски приказки: дракони, гноми, Спящата красавица, Мечо Пух. По-големите деца ще се интересуват от „Светът на бъдещето“, където могат да играят с роботи или да се возят на влакче сред звездите. „Светът на приключенията“ ви дава възможност да пътувате по реката, гъмжаща от крокодили, хипопотами и слонове. По целия маршрут бушуват потоци от горяща лава и гейзери.

На територията има 3D кино, ресторанти и различни атракции.

Снимки на Дисниленд Хонг Конг

  • Местоположение: Остров Хонг Конг.
  • Адресът: 180, Wong Chuk Hang Road.
  • Как да отида там: с автобуси № 6А, № 6Х, № 38, № 41А, № 42, № 70, № 72, № 72А, № 75, № 77, № 90, № 92 , № 96, № 97, № 99, № 107, #170, #171, #260, #592, #671, #973.
  • Работни часове: от 10-00 до 20-00 часа.
  • Цена: възрастни - 280 HKD, деца 3-11 години - 140, деца до 3 години - безплатно. Един билет е валиден за всички дейности.

Ocean Park работи от 1977 г. и непрекъснато се подобрява. Всяка година повече от пет милиона души. Ocean Park е получил няколко награди, включително е един от седемте най-популярни развлекателни центровемир.

Паркът се състои от горна (Summit) и долна (WaterFront) части. В горната част можете да посетите различни атракции за деца и възрастни. През 2011 г. тук е открита зона с тропически гори. В долната част има огромен аквариум с разнообразие от морски обитатели, а в съседната стая живеят гигантски панди.

Всяка вечер преди затварянето на парка в лагуната с фонтани, омайно шоу Symbio, който демонстрира мита за борбата между водните и огнените дракони.

През 2012 г. е открит Ocean Park увеселителен парк Polar Adventure, където посетителите могат да видят над 100 вида полярни животни!

Снимки Ocean Park

Пазар на Темпъл Стрийт

  • Местоположение: Остров Хонг Конг.
  • Адресът: улица Яу Ма Тей.
  • Как да отида там: Метро - Изход A на MTR Jordan Station, завийте надясно от Jordan Road и отново надясно на Temple Street.
  • Работни часове: от 16-00 до 00-00 часа.

Temple Street е изпълнена с редици от ярко осветени сергии, където можете да си купите различни касети, химикалки, часовници, дрехи, електроника.

Сергиите за храна винаги са заети с голям избор от деликатеси, включително морски дарове и яхнии. Там, в края на улица Яу Ма Тей, има гадатели и местни любители на операта, които прекарват времето си в очакване на съмишленици за спонтанни представления.

Дори една обикновена разходка по Temple Street без пазаруване на нощния пазар ще донесе незабравимо преживяване.

Голям Буда

  • Местоположение: остров Лантау, планината Нгонг Пинг.
  • Адресът: манастир По Лин, Нгонг Пинг, остров Лантау.
  • Как да отида там:
    1. Метро - слезте на гара Tung Chung, трансфер до автобус номер 23 или до кабинковия лифт.
    2. Ферибот - седнете на централния фериботен кей, пристигнете на остров Лантау (до кея Mui Wo), отидете до автобусна спирка номер 2 (на няколко метра от изхода на кея) и я карайте до края.
    3. Такси от летището - струва около 180 HKD в едната посока.
  • Работни часове:всеки ден от 10:00 до 17:45 ч.
  • Цена:входът за манастира е безплатен, входът за статуята е платен.

Големият Буда е огромна статуя на Буда Шакя Муни, разположена до манастира Пулинсим. Построен и открит за обществеността на 29 декември 1993 г.

Конструкцията е подсилена върху стоманена рамка, която е покрита с 202 бронзови отделни части. Допълнително върху лицето се нанася тънък слой злато. Височината на статуята е 34 метра, теглото е повече от 250 тона, а площта на целия комплекс е 6547 квадратни метра. м. Стълба, състояща се от 268 стъпала, води до статуята ( има отделен път за инвалидни колички).

Манастир на 10 000 Буди

  • Местоположение: Остров Хонг Конг, хълм Ша Тин.
  • Адресът: 221, село Пай Тау, Шатин, Нови територии.
  • Как да отида там: Метро до гара Sha Tin, след това отидете до село Pai Tau, завийте наляво по улица Pai Tau.
  • Работни часове: всеки ден от 9-00 до 17-30, затворен по време на тайфун или дъжд.
  • Цена: е свободен.

Манастирът е основан през 1949 г., сега не е активен, но е отворен за посетители. Заема площ от около 8 хектара. До него се стига по стълбище от 431 стъпала. На всеки от тях има статуя на Буда.

На територията на манастира са монтирани близо 13 000 статуи!

Храмовият комплекс включва павилиони, пагоди, кула и специално помещение. Състои се от пет зали, в които са изложени най-малките статуи, намиращи се тук.

Всички скулптури се различават една от друга по уникална форма и цвят и са изработени от различни материали. В манастира можете да видите много необичайни изображения на дебел, слаб, плешив Буда, Буда с жаба, бастун и други.

Има и саркофаг с тялото на основателя на храма, монаха Юита Кай, който лично е построил повечето сгради и направил повечето от представените статуи.

  • Местоположение: Остров Хонг Конг, район Уан Чай.
  • Адресът: 1, Expo Drive, Wan Chai.
  • Как да отида там:
    1. Фериботният кей е на пет минути пеша.
    2. Метро - изходи A5 и C от станция Wan Chai. 10 минути пеша.
    3. Автобус - No25А, No25С или No961.

Това е едно от най-престижните изложбени центровемир. Всяка година се провеждат над 2000 събития - конференции, различни срещи, търговски панаири и специализирани изложения.

Наетите помещения заемат площ от 64 000 кв. метра. Има 5 изложбени центъра, 2 конферентни зали, 2 театъра, 52 заседателни зали, 2 хотела за чуждестранни посетители, 2 фоайета за срещи и срещи, банкетни зали, кина, ресторанти, паркинг за 61 места и 2 гаража за 1350 автомобила.

Независимо дали искате да купите нещо, което да изпратите до Русия, или да намерите авангардни нови продукти в Китай, това е мястото, което първо трябва да посетите.

  • Местоположение: Хонг Конг.
  • Адресът: 1, Градински път, Централен.
  • Как да отида там: Метро - изходи B или C1 от гара Admiralty или изходи J1 или J2 от централна гара.
  • Работни часове: делнични дни от 9-30 до 21-30, в събота от 9-30 до 23-30, неделя е почивен ден.
  • Цена: е свободен.
  • Условия за посещение: Задължително представяне на лична карта със снимка и рентгеново сканиране на багаж.

Кулата на Bank of China е един от най-разпознаваемите небостъргачи в Хонконг. Този 70-етажен елегантен монолит е построен през 1990 г. Височината му е 315 м, включително антените - 369 м.

В основата на сградата лежи квадрат, в който е вписан сноп от четири триъгълни призми. Блоковете се различават един от друг по височина, така че сградата става по-тънка с всеки етаж. Отличаващ се със строга геометрична рамка, дизайнът е специално поставен върху външните повърхности на сградата и е подтикнат от естествената форма на бамбука.

На 43-ия етаж е отворена малка наблюдателна площадка за обществен достъп. Основната наблюдателна площадка се намира на 70-ия етаж и е затворена за посетители.

През нощта Кулата е осветена от красиви светлини, които изпъкват сградата в панорамата на града. Опитайте се да видите този спектакъл отблизо през нощта.

  • Местоположение: остров Хонг Конг.
  • Адресът: 19, Cotton Tree Drive.
  • Как да отида там:
    1. Метро - от гара Адмиралтейство, изход C1.
    2. Автобуси - No 3Б, No 12, No 12А, No 23, No 23Б, No 40, No 103, спирка Cotton Tree Drive.
  • Работни часове: от 6-00 до 23-00 часа.
  • Цена: е свободен.

Градският парк е разположен на мястото на бившите казарми на английския гарнизон и обхваща площ от 8,6 хектара. На територията му има исторически сгради от деветнадесети век, галерии, беседки, тераси. Буйна тропическа растителност е заобиколена от много оригинални фонтани, потоци и резервоари.

В парка се намира Олимпийският площад, който представлява амфитеатър, украсен в древността гръцки стил. На сцената му се провеждат спортни събития, концерти и представления.

Зоологическа и ботаническа градина

  • Местоположение: Остров Хонг Конг.
  • Адресът: 1, Albany Road.
  • Работни часове: от 6-00 до 19-00 часа.
  • Цена: е свободен.
  • Как да отида там:
    1. Метро - от гара Адмиралтейство, изход C1.
    2. Автобуси - No 3Б, No 12, No 12А, No 12М, No 13, No 23А, No 23Б, No 40М, No 40П, No 40, No 103.

Годината на основаване е 1864 г. Те са обширен парк, на чиято територия ботаническата и зоологическата колекции са обединени в едно, създавайки заедно едно цяло.

Колекцията от растения включва повече от 1000 вида! Сред тях преобладават разнообразие от палми и орхидеи.

Зоологическата колекция включва повече от 280 вида птици, 14 вида маймуни, ягуари, леопарди, кенгуру, костенурки и крокодили. Тук за посетители са оборудвани беседки, оригинални пейки, стълби и фонтани.

Това е далеч от пълен списъкатракциите в Хонг Конг и почти всички места в града могат да се считат за такива поради тяхната уникалност и азиатска екзотика.

Хонг Конг, разположен на островите, е основен търговски и индустриален център. Мястото привлича туристи с модерни небостъргачи, интересни природни пейзажи и множество търговски центрове. Хонконг има статут на специален административен район и е различен от останалата част на Китай. В същото време регионът дълго време е бил под контрола на Британската империя. Влиянието на европейската култура, с първоначално азиатски корени, направи тази област толкова необичайна. За туристите това е истинска находка: можете да стигнете до най-отдалечените забележителности с фуникуляри, двуетажни трамваи и фериботи, което само по себе си се превръща в приключение.

Какво да видите в Хонг Конг за 1 ден

любовници модерна архитектуразаслужава си да видите небостъргачите на остров Хонг Конг: Central Plaza, HSBC Bank Building, Nina Tower, Хонг Конг Централен правителствен комплекс, Финансов център, Bank of China Tower, Highcliff, може да се направи за един ден. След това можете да се любувате на града от височина на връх Виктория или „отвътре“, като се возите на двуетажен трамвай.

Увеселителен парк Ocean Park, има забавления за всеки вкус

За да се запознаете с основните паметници на културата, можете да се качите с лифта до статуята на големия Буда, да отидете до манастира По Лин и Пътя на мъдростта.

Ако маршрутът започва от полуостров Коулун, струва си да се разходите в парк Коулун и да пресечете залива с ферибот.

Интересни места, които да посетите сами

Водата предлага гледка към основните забележителности, така че е по-добре да пресечете залива Виктория с ферибот, придружен от водач. Той ще посочи какво да търси и ще говори за всеки обект. Манастирите, храмът на трите религии и статуята на Буда също се разглеждат най-добре с водач, защото ще бъде проблематично да се намери информация на руски език.

Градът предлага много туристи туристически обиколкив центъра както с автобус, така и пеша. Мадам Тюсо и океанският терминал са задължителни за самостоятелни посещения.

Мостът Хонг Конг-Джухай-Макао - най-дългият морски мост в света, вход към подводната част на моста


    Оръдието, разположено в района на Козуей Бей, всеки ден обявява настъпването на обяд с празен изстрел. Традицията започва през 1860-те, когато английски военноморски офицер протестира, че пристигането му не е поздравено. Стрелба по обяд беше дузпа. По време на окупацията от японците оръдието е загубено, традицията е възстановена едва през 1947 г., но новото оръдие е твърде шумно. Той беше заменен от 3-килограмов пистолет, който успя да участва в битката при Ютланд.


    Lion Rock е селски парк, основан през 1977 г. На площ от 5,57 кв. км се намира Лъвската скала (495 м), която прилича на почиващ лъв. На върха на друга планина, скалата Амах, има скала, в която според митовете богинята на морето е превърнала изчезналия рибар.
    По време на династията Цин високата земя на парка е била използвана за наблюдение на вражеските флоти. В този парк няма фуникулер, пешеходният маршрут отнема 3-4 часа в двете посоки.


    Нощният пазар Temple Street се намира на полуостров Kowloon близо до станция Jordan MRT. До 16:00 часа търговците подреждат стоки и ги изваждат само в полунощ.Тук можете да намерите антики, сувенири, фалшиви дизайнерски предмети, азиатска храна, оборудване от развалини.
    За този пазар са заснети два игрални филма – „Prince of Temple Street” и „Queen of Temple Street”.



    Музеят, разположен на връх Виктория, включва повече от сто восъчни фигури в сравнение с 1000 в лондонския клон. Открит през 2000 г. в търговски комплекс Peak Tower.
    Тук са събрани фигурите на Брус Лий, Хю Грант, Еди Мърфи, Анджелина Джоли, Пабло Пикасо, Мао Дзедун и дори Михаил Горбачов. Можете да се снимате с тях неограничено, а за снимка с Джаки Чан ще трябва да доплатите.


    Висящият мост Qingma получи името си от островите, които свързва: източен Qing Yi и западен Mawan. Цинма, който се простира на дължина от 1377 метра, няма опори върху водата. Мостът е в движение от 1997 г.
    Сградата се състои от две нива. Горната е предназначена за движение на автомобили, долната е за ж.п. Освен железопътните релси вътре има резервна обслужваща магистрала, която се използва по време на тайфуни.


    Happy Valley е най-старата състезателна писта в Хонконг. Първата писта е открита през 1845 г. Хиподрумът е построен върху блатиста местност, където се е отглеждал ориз. На територията работи Музеят на състезанията, който разказва за конете, историята на създаването на хиподрума и жокейския клуб.
    През 1918 г. главният щанд се срутва върху павилион за приготвяне на храна, причинявайки пожар. Четири години по-късно на хълма е издигнат мемориал, посветен на загиналите в пожара.



    Сградата, построена през 1961 г. в стил модернизъм, съдържа около 80 хостела и къщи за гости, търговски зали, заведения за хранене, обменници.
    Много южноафрикански и азиатски имигранти живеят и работят от комфорта на тази сграда. Многофункционалният център, представен във филма Chungking Express.


    Тунелът Aberdeen Road е организиран под планинска верига на остров Хонг Конг. Разстояние от 1,9 км свързва двата квартала Абърдийн и Сатин.
    Между двата клона на тунела се намира подземна лаборатория на университета в Хонг Конг, занимаваща се с изследвания в областта на физиката, по-специално елементарните частици.


    Основната част на музея: огромен полусферичен планетариум с площ от 8000 m². Вътре се показват научни филми с 360-градусов изглед и разказват историята на изследването на космоса. Отворено през 1980 г.
    Желаещите могат да посетят привличането на лунната гравитация, където с помощта на специални устройства става по-лесно за човек да лети на делтапланер. Отделна стая демонстрира особеностите на храненето в пространството.



    Малкото селце Sok Kwu Wan се намира на остров Лама. Известно е със своите ресторанти с морски дарове и диви плажове.
    Там е запазен 150-годишен храм на покровителката на рибарите Тинг с необичайна атракция: риба, подобна на лента, уловена във водите на Южнокитайско море.


    Сегашният манастир Чилин обхваща площ от 33 000 квадратни метра. Територията включва самия манастир, церемониални зали със статуи на божества, градини и вегетариански ресторант.
    Сградата е построена от дърво без използване на пирони.


    Сградата на банката, разположена в близост до кметството, е проектирана от световния архитект Норман Фостър.
    Вътре в небостъргача няма носещи конструкции, а асансьорът спира само на няколко етажа. Всички нива са свързани със стълби и ескалатори. Офисните помещения се осветяват предимно от слънчева светлина, отразяваща се от огледала.
    По споразумение с властите новите сгради никога няма да блокират гледката към водата.



    Будисткият манастир По Лин е основан от монаси в началото на 20 век. Когато посещавате храмовия комплекс, си струва да се изкачите по стълбите до горния храм, тъй като интериорът е изработен от злато.
    Желаещите могат да опитат вегетариански ястия тук.


    Джамията Джамия е построена в района на Средните нива в средата на 19 век. Със средства на богат бизнесмен от Бомбай той е разширен през 1905 г. Преди Втората световна война се е наричала Мохамеданската джамия.
    Архитектурата може да се види само отвън, джамията е достъпна само за мюсюлмани.


    Музеят, открит през 2000 г., събира дизайнерски произведения, фотографии, картини, гравюри. Колекцията обхваща епохи от неолита до произведения на съвременното изкуство.
    Има и изложба, посветена на актьора Брус Лий. Включва повече от 600 експоната.



    Манастирът на десетте хиляди Буда се намира в близост до метростанция Sha Tin. За да се изкачите в сградата, трябва да преодолеете 450 стъпала.
    Манастирът (който, между другото, не е действащ) има 12 800 статуи на Буда.


    Джамията Коулун е една от четирите джамии в Хонконг. Първата сграда през 1896 г. обслужва британските войски, а през 70-те години е повредена при строежа на метрото. Новата сграда е построена през 1984 г. благодарение на компенсации от строителството и дарения от мюсюлмани.
    Джамията е заобиколена от 4 минарета с височина 11 метра, фасадите са облицовани с бял мрамор.
    Днес фуникулярът Peak Tram достига върха за 8 минути под ъгъл от 45 градуса. На върха на хълма се намира музеят на восъчните фигури на Мадам Тюсо, ресторанти и страхотна гледка към пристанището Виктория и полуостров Коулун.


    Остров Лама е само на 5 километра от Хонг Конг. Основните видове транспорт са пеша или с велосипед. На брега има лодки под наем.
    На острова са запазени пещерите камикадзе – тунели, където японците поставят своите лодки за атака по време на Втората световна война. По хълмовете са монтирани вятърни турбини, които намаляват количеството изгаряни въглища с 350 тона годишно.



    Триетажен круизен терминал Kai Tak, построен на място бившето летище. Необходимостта от строителство се дължи на големия наплив от туристи и липсата на нормален терминал за големи кораби.
    На покрива има 25 000 кв.м терасирана градина за отдих. с фонтани, тревни площи и храсти. Архитект: Норман Фостър.


    Центърът на Хонг Конг, разположен в Tsim Sha Tsui, е открит през 1989 г. На негово място е функционирала гара Коулун. В сградата се провеждат изложби, фестивали и концерти.
    По време на масовите протести през 2014 г. демократичната опозиция и недоволните студенти се събраха около Културния център на Хонконг.


    Паркът на остров Ма Уан е създаден според Библията. Има Ноев ковчег, построен точно с описаните размери от 135 м х 22,5 м х 13,5 м. В Ark Expo Ark можете да се запознаете с историята на християните и да пътувате във времето в 4D формат.
    Територията също така включва Noah's Adventureland, Ark Garden и Nature Garden. В образователната къща Ark Life можете да посетите атракция, която симулира последните 30 секунди от живота на участник и да напишете писмо до себе си в бъдеще.



    72-етажният небостъргач, разположен в района на Happy Valley, е построен в стила на постмодернизма. Тъй като конструкцията е тънка, в горната част е фиксиран инерционен амортисьор (подобно устройство е инсталирано в небостъргача Taipei 101). Механизмът придава стабилност на сградата по време на тайфуни.
    През 2003 г. небостъргачът печели второ място в архитектурния конкурс Emporis Skyscraper Award.


    Увеселителният парк отвори врати на 12 септември 2005 г. на остров Лантау.
    Паркът е разделен на тематични зони, изолирани една от друга. Посетителите, когато се преместват в друга зона, са напълно потопени в нейната атмосфера и не виждат съседната. Паркът използва теми: улицата на американския град Среден Запад в началото на 20-ти век, джунглата, градът на бъдещето, мистичната къща, дивият Запад.


    Кабинковият лифт Ngong Ping 360 свързва района Tung Chung на северния бряг на Lantau с района Ngong Ping, разположен в хълмовете в центъра на острова. На пътниците се предоставя избор от каюти: стандартни, със стъклено дъно и удобни, които преминават без опашка.
    Село Нгонг Пинг е дом на Големия Буда, манастира По Линг и Пътя на мъдростта. За любителите на екстремното забавление - атракции Stage 360, Motion 360, VR 360.



    Най-високата сграда в Хонг Конг е проектирана за настаняване на финансови фирми (архитект Сезар Пели). Небостъргачът има 88 етажа, което е благоприятно число в китайската култура. Липсват етажи 14 и 24.
    Сградата е с двуетажни асансьори, а непосредствено под нея се намира метростанцията. Най-голямата реклама в света е опъната на фасадата, височината й е 50 етажа.


    Коулун Парк, подобно на Хонг Конг, се намира на мястото на армейските казарми. През 60-те години на миналия век властите в Хонконг решават да съборят 70 сгради и да създадат парк на тяхно място. Паркът работи от 1970 г.
    На територията има градини с места за разходка, декоративни езера, птиче езеро с фламинго и лебеди, редки дървета (баняни, камфор) и дори 21-метров басейн за гмуркане.


    Паркът Хонг Конг се намира в средата на небостъргачи и обхваща площ от осем хектара. През периода на колонизацията на това място се е намирала казармата Виктория.
    Зеленото пространство е проектирано от базираната в Хонконг архитектурна фирма Wong Tung & Partners. Най-сложният обект на парка е волиера на името на Едуард Юд, британския управител на колонията. Пътеките минават над земята между дърветата, тъй като е по-удобно да се наблюдават птици от високо. На последния етаж е запазена една от 84-те шепи пепел на Буда, която според легендата защитава света от вреда. Крайбрежната алея е с изглед към залива и небостъргачите на Хонг Конг. Лазерното шоу Symphony of Lights се провежда всяка вечер, така че нощните разходки по водата са особено популярни. По време на процеса на строителство кулата беше критикувана от експерти по фън шуй, така че проектът беше многократно модифициран. Сградата се състои от 72 етажа, на 43 има наблюдателна площадка.


    44-метровата кула от червени тухли и гранит е част от жп гара Коулун на Кантон. На покрива е монтиран гръмоотвод с височина 7 метра.
    През 1977 г. гарата е преместена на друго място и сградата е разрушена въпреки обществените протести, но кулата остава непокътната. През 1990 г. е обявен за защитен паметник в Хонконг.

    Кулите в стил Арт Нуво са свързани чрез Sky Bridge на 42-ия етаж. От там се разкрива панорама на града и гледка към градината около сградата от реката. Трамвайната линия започва да функционира през 1904 г. Средната скорост на трамвая достига 50 км/ч.


    Връх Виктория, на 552 метра надморска височина, е кръстен на кралица Виктория. По време на колонизацията от Англия на китайците е забранено да бъдат в района на хълма, а английското благородство построява за себе си богати къщи. Въпреки това, през 1888 г., благодарение на Финдли Смит, тук се появи трамвай, защото той трябваше по някакъв начин да стигне до хотела си.


    Wong Tai Sin, разположен в Коулун, съчетава три религии – даоизъм, будизъм и конфуцианство. Строителството започва през 1921 г. Комплексът включва Залата на Трите светци, Бронзовия павилион, който е забранен за жени, Залата на архивите, гробницата на Юе Хин със статуя на Буда, специална зала за поклонници на Конфуций и Градина на добрите пожелания.
    Храмът е направен в традиционен китайски стил: покрив с издигнати ъгли, дърворезби, украса с йероглифи. Отворен всеки ден до 17:30 часа, входът е свободен.


Часовникова кула в Цим Ша Цуй

Не е нужно да избирате какво да видите в Хонг Конг, ако решите да посетите Tsim Sha Tsui Avenue - тази улица минава покрай най-популярните и важни забележителности на Хонг Конг . Булевардът води началото си от Часовниковата кула и се простира по протежение на целия културен център на града. Всяка от забележителностите, разположени по него, заслужава внимание. Ето защо Цим Ша Цуй привлича толкова много туристи, особено шопахолици. В крайна сметка тук е създаден истински рай за любителите на пазаруването - много магазини, търговски центрове, ресторанти се намират точно на Tsim Sha Tsui.

  • Музей на изкуствата в Хонг Конг - съдържа около 16 хиляди експоната, които разказват за хонконгската живопис, скулптурата и изкуството като цяло.
  • Космически музей - огромна изложбена зала, посветена на изследването на космоса и космическите открития;
  • Културният център на Хонг Конг е многофункционален център, който е домакин на множество културни събития, изложби, фестивали и театрални представления.
  • Авеню на звездите - 400-метров булевард по протежение на пристанището Виктория, построен по подобие на холивудския оригинал. Основната тема на Алеята на звездите е историята на развитието на филмовата индустрия в Хонконг, така че паважът и пешеходната зона са облицовани със звезди, които отпечатват отпечатъците на ръцете на най-популярните актьори в Хонконг.

В допълнение, на територията на Tsim Sha Tsui Avenue има огромен брой туристически хотели, хотели за различни вкусове и богатство.

4. Ocean Park (южната част на Хонг Конг)


Кабинков лифт в Ocean Park

Ако сте фен на забавленията, тогава със сигурност ще намерите какво да посетите в Хонг Конг. В южната част на остров Хонг Конг има огромен увеселителен парк, който ще бъде интересен за посещение както за възрастни, така и за деца. Това е океанският парк с площ от 880 хиляди квадратни метра. км, построен през 1977 г. и реновиран през 2005 г. Този фантастичен парк е една от най-посещаваните атракции в Хонг Конг и по света, с около 5 милиона посетители годишно.

Известният парк, освен основната част – океанариума, включва тематичен парк с различни животни и увеселителен парк, където ще се забавляват не само деца, но и възрастни. Сега паркът се състои от 35 различни атракции, разделени на две зони - върха и пристанището, свързани с въжен лифт и фуникуляр.

Тук ще намерите богата развлекателна програма, включваща:

  • пътуване под вода с акули и лъчи;
  • запознаване с кралски пингвини и други животни от полюсите;
  • запознаване със света на австралийските животни;
  • пътуване до дъждовната гора и запознанство с нейните обитатели;
  • проучване подводен святпрез огромен воден екран;
  • посещение на ресторант-аквариум;
  • запознаване с най-редките животни на Азия - гигантски и червени панди, китайски алигатори и саламандри.

Като цяло Ocean Park е фокусиран върху подкрепата за защитата на животните в Азия, така че част от приходите от продадени билети отиват за подкрепа на проекти за опазване на дивата природа.

виж Красиви местаХонг Конг в това прекрасно видео!

5. Авеню на звездите в Хонг Конг (Tsim Sha Tsui East)


Бронзова скулптура на Брус Лий на Авенюто на звездите в Хонконг

Поради популярността на филмите, заснети в Хонконг, много туристи вече са запознати с някои от атракциите на Хонконг, като Авенюто на звездите. Тази улица, дълга само 440 метра, никога не е пуста - тя привлича не само туристи, но и жители на Хонконг, които идват тук със семействата си, защото освен това Авенюто на звездите е и добро място за снимки.

Едва ли ще има такъв човек, който няма да намери какво да види в Хонконг на Авенюто на звездите или ще остане без впечатления от посещението му. В крайна сметка цялата алея е украсена с различни фигури, нарисувани от самите филмови звезди, а покрай нея има фигури на различни служители на филмовата индустрия, с участието на които тук са изобразени работните сцени.

Авенюто на звездите също има 101 Паметна плочапосветени на звездите от филмовата индустрия, както и техните отпечатъци от ръце. Много от хонконгските актьори са познати само на китайските киномани, но някои от тях са станали известни в цял свят - говорим на първо място за световна слава. Джеки Чан. Посветената на този актьор звезда е особено популярна на Алеята.

Тук можете да видите и бронзова скулптура Брус Лий- тук също има повече от достатъчно фенове и всеки иска да се докосне до фигурата и да направи запомняща се снимка.

На територията на Алеята на звездите има и магазин за сувенири, където можете да закупите много сувенири - от чаши със символите на алеята до фигури на герои от любимите ви филми.

6. Голям Буда (остров Лантау)


Голям Буда на пиедестал с форма на лотос

На остров Лантау, на височината Нгон Фин, се издига статуята на Големия Буда. Тази забележителност на Хонг Конг впечатлява с огромните си размери – статуя, висока 34 метра и тежаща повече от 250 тона, се издига на планина, висока около 500 метра. За разлика от други скулптури на Буда, които са обърнати на юг, Големият Буда е обърнат на север, сякаш благославя земите, простирани пред него. Дясната вдигната ръка на Буда е сгъната в Абхая мудра, което допринася за разсейването на страховете, а лявата спусната ръка е сгъната в мудра Кубера, което допринася за изпълнението на желанията. В основата на фигурата е внушителен 3-степенен пиедестал във формата на лотос, който е заобиколен от шест молещи се бодхисатви с различни дарби, олицетворяващи добродетелите в будизма - това е медитация, усърдие, милост, доброта, търпение и морал .

Вътре в статуята на Големия Буда и на трите нива има зали:

Първото ниво е заето от Залата на добродетелта, чиито стени са украсени с картини, изобразяващи моментите от земния живот на Буда. Тук можете да видите и огромна камбана, която бие 108 пъти на ден, символизираща отърваването от същия брой различни проблеми.

Второто ниво е заето от Залата на Вселената (Джармадхату), в която можете да видите очарователна картина на проповедта на Фаим с изобразени на нея слушащи бодхисатви.

На третия етаж се намира Залата на паметта, в която се съхранява частица от мощите на Буда. Има поверие, че тези, които видят мощите на Буда, може по-късно да видят самия Буда.

Можете да стигнете до статуята на Големия Буда с кабинков лифт, който обикновено има дълги опашки. Ето защо понякога би било по-целесъобразно да стигнете до тук с автобус, следващ от метростанция Tung Chung.

Атракции в Хонконг: какво друго да посетите, докато сте в Хонг Конг

Различни по продължителност и наситеност, всички имат едно общо нещо - те са невероятно вълнуващи, а този град е напълно различен ден и нощ. Почувствайте го личен опитможете лесно да направите списък с места за посещение с нашия списък с атракции.

7. Нощен пазар Temple Street Market (район Коулун)


Светлини на нощния пазар на Temple Street Market

Дори през нощта има какво да видите в Хонконг – когато слънцето изчезне над хоризонта, се отваря нощният пазар на Temple Street. Търговците започват да разпределят стоките си, магазините оживяват, гадателите започват работата си в далечния край на пазара и започват ярки улични представления.

И дори да не планирате да купувате нищо, разходката из нощния пазар ще ви донесе незабравимо преживяване. Атмосферата тук е толкова уникална, че пазарът многократно се е превърнал в място, където се разгръщат сцените на много известни филми.

Различни сувенири, възпоменателни дрънкулки, различни видове чай, часовници, дрехи, електроника, фигурки от нефрит, антики, чанти, компактдискове и много други - всичко това се обмисля внимателно и става обект на наддаване. Между другото, нощният пазар е чудесно място, където можете да практикувате уменията си за договаряне и да получите отстъпка. Освен това перфектно мястоза покупки на едро, а нивото на цените тук е много по-ниско, отколкото в цял Хонг Конг, и ще бъдете приятно изненадани от малката сума, изразходвана за впечатляваща партида стоки. В същото време сергиите за храна предлагат богата гама от деликатеси на умерени цени, където преобладават ястията с морски дарове.

Нощният пазар в Temple Street Market не е просто пазар в класическия смисъл, така че очаквайки да видите няколко реда дрехи и продукти тук, ще бъдете приятно изненадани. Много необичайни сувенири, антики, азиатски деликатеси ще удивят въображението със своето разнообразие. Уморени от ходене, можете да използвате услугите на масажист, да подредите с фризьор, да попитате местните врачки за бъдещето или да посетите някое от уличните шоу програми.

Нощният пазар е уникална атракция в Хонг Конг, която е пример за празничността и колорита на китайския пазар.

8. Jumbo плаващ ресторант (Абърдийн Харбър)


Вечерна гледка към плаващия триетажен ресторант Jumbo

Плаващият ресторант Jumbo, построен през 1976 г., се превърна в един от акцентите в Хонконг. Ресторантът, който е уникално архитектурно творение под формата на два кораба в китайски стил, се намира в района на Абърдийн и ако не знаете какво е ресторант, наистина можете да го сбъркате с кораб.

Като цяло ресторантът Jumbo включва два ресторанта - самия Jumbo, както и Tai Pak, чиито зали са украсени в традициите на китайските дворци, с много сложни декорации. Всичко тук е наистина луксозно - масивни и скъпи мебели, интериор в богат стар стил, безупречно обслужване и маниери на персонала. В една от залите на ресторанта има дори императорски трон, седнал на който можете да се почувствате като всемогъщ владетел.

Менюто на ресторанта е не по-малко поразително със своето изобилие и обхват. Стотици представени ястия са толкова невероятни, че не е възможно да изберете само едно. Супа от перки на акула, салата от омар, супа от костенурки, задушен костур, пияни скариди са само малка част от богатото меню. Вкусът на отделните ястия е толкова специфичен, че въпреки високите цени, едва ли ще успеете да довършите някои от тях. Сервитьорите често обичат да наблюдават реакцията на клиентите към сервирани ястия.

Можете да стигнете до плаващия ресторант с ферибот, който тръгва от кейовете на Абърдийн или Шум Уан.

9. Храмът Wong Tai Sin (полуостров Коулун)


Богатството от цветове и декорации на сградата на храма Wong Tai Sin

След като слезете на метростанция Wong Tai Sin и следите малко табелите, можете да видите друга значима забележителност на Хонг Конг, особено популярна сред конфуцианците и будистите, храмът Wong Tai Sin.

Храмът е основан в чест на даоисткото божество на лекуването, което е прераждане на реална личност – отшелникът Уонг Тай Син (в живота на Хуанг Чу Пинг), живял през 4 век след Христа. Според историческото описание, което се пази в самия храм, Чу Пинг е роден и израснал в много бедно семейство, преживял бедност от ранна възраст. И на 15-годишна възраст той срещна някакъв светец на планината Червения бор. Оттогава той започва да овладява даоизма и след 40 години се завръща в тази планина и се установява на нея.

През 1915 г. някакъв бизнесмен Леунг Ренян, който пристига в Хонг Конг, организира магазин за китайска медицина. Той също така съживи заминалата вяра в Чу Пинг, като построи олтар зад магазина. Но през 1918 г. и дюкянът му, и олтарът изгоряха. През 1921 г. е построен храм, кръстен на Безсмъртния от Червената борова планина, и едва през 1954 г. е отворен за всички посетители.

Храмът Wong Tai Sin е построен в най-добрата китайска традиция и богато украсен с фини дърворезби, жълти ленти и червени колони. Олтарите, разположени тук, са посветени на даоистки, будистки и конфуциански божества. храмов комплексвключва няколко зали, включително Бронзовия павилион, Залата на тримата светци, Архивната зала, Конфуцианската зала, храма Юе Син, градината на желанията. В близките магазини можете да закупите сувенири, билки, тамян и религиозни принадлежности.

10. Рибарско селище Тай О (западно от остров Лантау)


Къщи и лодки на кокили в рибарското селище Тай О

Тай О често се нарича "Венеция на Хонг Конг", но всъщност това е просто традиция рибарско селищеразположен в западната част на остров Лантау. Повечето от сградите тук стоят на кокили точно във водата, а лодките са основният вид транспорт. По крайбрежието на рибарското селище се сливат потоци от морска и речна вода. Благодарение на това красиви мангрови гори растат на местни почви.

Тук, както никъде другаде, е запазен образът и ароматът на древен Хонг Конг. На някои места са оцелели жилищата на първите жители на Хонг Конг, танака, а източникът на доходи за местните жители тук все още е риболовът и продажбата на сушени морски дарове. Благодарение на запазените традиции, Tai O се превърна в отличителна забележителност на Хонконг, привличаща потоци от туристи: пътниците са привлечени от необичайния местен вкус и ястия от прясна риба. Тук можете също да посетите няколко исторически музея и храм, да направите разходка с лодка и, ако имате късмет, да срещнете редки бели делфини. Разхождайки се по улиците на селото, можете да си купите и опитате местни деликатеси - като пържени оризови понички или соев кефир, спанак, пържен с паста от скариди или осолена риба с джинджифил и много други.

11. Скайлайн на Хонконг


Силата на Хонг Конг - небостъргачи на брега на залива Виктория на остров Хонг Конг през нощта

Skyline е поредица от гигантски небостъргачи, разположени по крайбрежието на залива Виктория. Въпреки че атрактивните модерни фасади на тези структури са трудни за пропускане през деня, те наистина се променят през нощта, когато омагьосващата подсветка светва. И всяка вечер в 8 часа върху високите сгради се прожектира фантастично лазерно шоу - може би няма равен на този спектакъл в целия свят. Стотици гости на града и местни жители специално се събират предварително на платформи за наблюдение, оборудвани на отсрещния бряг на залива, за да станат наблюдатели на невероятен спектакъл. Можете да гледате предаването от различни точки, като от всеки нов ъгъл се възприема различно. Спектакълът започва с няколко лъча и се разгръща в истинска феерия от цветове, придружени от музикални пиеси. Това впечатляващо шоу се нарича "Симфония на светлините", а туристи от цял ​​свят идват да го видят.

12. Виктория Бей


Изглед към пристанището Виктория през нощта от връх Виктория

Възможно е да планирате маршрути в Хонг Конг безкрайно, защото всяка година тук се появяват нови забележителности, които не могат да бъдат пренебрегнати. Но какво да видите в Хонконг за 10 часа , да сте в метрополиса, минавайки през него и да не искате да пропуснете възможността поне частично да опознаете този огромен град? Може би задължителният елемент в програмата на всеки турист, дори пристигащ в Хонг Конг за половин ден, е залива Виктория – едно от най-символичните места в града. Дълго време той служи като пристанище, но не това привлича туристите. Гледката към насипа около залива не е толкова важна, а цялото внимание е заето от заобикалящата архитектура, поразителна с мащаба и конструктивните си решения. Особено популярен на брега е известният връх Виктория, който е най-високата точка на острова. На хълма - куп ресторанти, паркове, както и наблюдателна площадка, от която се открива зашеметяваща панорама на града.

13. Хонг Конг Парк (Централен)


Изкуственото езеро на парка Хонг Конг в центъра на бизнес квартала на Хонг Конг Рустам Абдрахимов

Малцина ще спорят с факта, че Хонг Конг е каменна джунгла, истинска гора от шеметни небостъргачи. Но понякога човек се нуждае от глътка свеж въздух и част от природата толкова много, че точно в средата на градската джунгла на Хонг Конг е създаден зеленчуков остров, където можете да се отървете от безкрайната градска суматоха. Това е Хонг Конг парк – оазис в средата на града, където основните елементи са изобилна зеленина и течаща вода, свързващи различни паркови композиции – тук можете да намерите много изкуствени езера, потоци, водопади и великолепни пейзажни композиции. Разнообразие от необичайна флора и много тропически птици, живеещи в парка, създават невероятна тропическа среда. В допълнение към зеленина и вода, паркът може да предложи на своите посетители редица интересни музеи и наблюдателна площадка под формата на 30-метрова кула, и амфитеатър за 900 места, и кафене, и дори служба по вписванията.

14. Градина Нан ​​Лиан


Мост над изкуствен резервоар и грациозни сгради в китайски стил в Nan Lian Garden Anna & Michal

Друго кътче на тишина и мир в сърцето на огромен Хонг Конг е модерната градина Нан ​​Лиан, открита през 2000-те. Днес това е един от най-живописните паркове в мегаполиса, разположен в района на Коулун и заемащ повече от 35 хиляди квадратни метра. В северната част на парка се намира Чилинският манастир - Нан Лиан е планиран именно като част от манастирския комплекс. Ето защо основната тематична концепция на парка е пълното му съответствие с правилата за проектиране на Фън Шуй и днес Нан Лиан е направен в най-добрите традиции на древните китайски паркове: павилиони се редуват с тераси, езера с лотоси и мостове допълват това великолепие. Основният павилион на Absolute Perfection се намира в самия център на езерото. Вторият павилион е Чаената къща, построена върху водата под формата на дървен коридор за чаени партита. Aroma Room е домакин на временни изложби, а местният ресторант сервира изключително постни вегетариански ястия.

15. Коулун Парк


Изглед към парк Коулун в сърцето на квартал Цим Ша Цуй в Хонг Конг Бейкрест
Китайска градина в големия обществен парк Kowloon в Хонг Конг Потребител: Matthias Süßen

Всеки квартал на Хонг Конг е известен с нещо интересно и уникално. Полуостров Коулун, който изглежда има същия шумен живот като навсякъде другаде, все още има свое собствено кътче на спокойствие – голям парк Коулун, където е толкова хубаво да се отпуснете от неистовия темп на Хонг Конг. В землището, където се намира паркът, някога са били разположени военни казарми, но през 70-те години на миналия век те са били съборени, а на площ от ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Ща всичко за самостоятелна разходка - живописни езера, зелени алеи, сенчести кътчета, китайски пейзажни градини и различни скулптури. Това място е не само приятно с гледките си, но и интересно за обитателите си. Например, можете да видите розови фламинго край езерцата, а точно до наблюдателната площадка има голяма кръгла волиера с папагали от различни породи. Допълнителен бонус за почиващите е, че посещението на парка е абсолютно безплатно.

16. Музей на науката


Изложба за праисторическия живот на земята в подземния етаж на Научния музей в Хонг Конг Wpcpey
Изложбена зала в музея на науката в Хонг Конг WING

Музеят на науката от 1992 г. е кът за запознаване с великите изобретения на човека. Намира се в Хонг Конг до Исторически музей. Площта на музея е впечатляваща, която е цели 6 квадратни километра. На тази територия се помещаваха цели 17 изложбени обекта, демонстриращи около половин хиляда експоната. Темата на експозицията включва пет зони - въвеждаща експозиция, наука за природата, техника, естествена наука и детска изложба. В центъра на музейната зала е основният експонат, истинският символ на музея – гигантска 22-метрова енергийна машина, която демонстрира трансформацията на енергията. Повечето от експонатите са интерактивни, можете да ги докоснете и разгледате със собствените си ръце. Разнообразие от лостове и бутони ви позволяват да извършвате различни прости експерименти, чрез които се обясняват някои физически явления.

17. Исторически музей на Хонконг (Цим Ша Цуй)


Народната култура на Хонг Конг в залите на Музея на историята на Хонг Конг в Tsim Sha Tsui Wpcpey

Тези, които желаят да научат всичко за Хонконг от историческа гледна точка, се съветват да посетят Историческия музей на Хонконг, който показва хиляди експонати, свързани с историята на Хонконг, започвайки от древността. Осем галерии показват цялата история на Хонг Конг, от праисторически времена до наши дни. Гигантски диорами, посветени на ежедневието древен човек- тук са представени елементи от разкопките на селища, датиращи от епохата Сонг, Минг и Тан, както и демонстрирани битови инструменти от кост и камък. В залата за керамика са представени интересни керамични предмети, а в новата историческа зала са представени експонати, свързани с риболова, примери за китайски жилища и демонстрации на традиционната чаена церемония. Зала на втория етаж най-новата историяс първите пишещи машини, документи, снимки и съдове. В атрактивен двуетажен трамвай е показано видео с историята на предвоенния транспорт.

18. Хонконгски музей на изкуствата (Цим Ша Цуй)

Буда, седнал върху лотос в Музея на изкуствата в Хонг Конг Кинан168

Музеят на изкуствата в Хонг Конг е задължителен обект за всеки, който иска да опознае по-подробно китайското изкуство. Днес колекцията впечатлява с размерите и художествената си стойност - броят на експонатите вече наброява около 15 хиляди, включително антични картини и калиграфия, антики и бижута, уникални рисунки и гравюри, творения на съвременни художници. Колекцията от антики представя бронз, керамика, нефрит емайл, образци от древни тъкани и традиционни облекла. Залата на историческата живопис представя около хиляда картини, нарисувани с маслени бои, молив и акварел. Освен постоянни експозиции, в две специални зали на музея редовно се организират временни изложби. Внимание заслужава и малка експозиция от скулптури, разположена на открито пред музея.

19. Музей на културното наследство на Хонконг (Квартал Ша Тин)


Зала за наследство на нови територии в Музея на културното наследство на Хонконг Wpcpey
Зала за наследство на кантонската опера в Музея на културното наследство на Хонконг в Хонг Конг Wpcpey
Буда в китайската художествена галерия в Хонконгския музей на културното наследство в Хонг Конг Wpcpey

Музеят на наследството на Хонг Конг, основан през 2000 г., показва уникалното преплитане на история, култура и изкуство в различни организирани програми. Местните изложби се фокусират върху творческата и жизнена местна култура, включително дизайн, фотография, кантонска опера, нематериално наследство, популярна култура. Той също така проследява фината връзка на световните култури с народите на Китай, по-специално Хонконг. За да привлече повече посетители, музеят периодично е домакин на ярки и вълнуващи изложби, насочени както към обучение, така и към забавление на посетителите. На площ от 7,5 хил. кв.м. са разпределени наведнъж няколко зали, посветени на Кантонската опера, където се разкриват основните тайни на подготовката за грандиозно представление, като се започне с подготовката на грим и се завърши с танци и музика.

20. Музей на крайбрежната отбрана на Хонг Конг


Изглед към Музея на крайбрежната отбрана на Хонконг на остров Хонконг Gp03dhk

В старата крепост за крайбрежна отбрана, построена през 19-ти век от британски войски за защита на подстъпите към залива Виктория, се помещава военноисторически музей, който разказва на посетителите за историята на бреговата отбрана в епохата на династиите Цин и Мин, през периоди на големи войни и други исторически събития. Музеят е основан през 1999 г., а експозицията му е разположена в три раздела, представящи приемната, редута и историческата пътека. Вътрешните помещения на редута служат като изложбени галерии с постоянни експозиции, свързани с историята на бреговата защита. Сред запомнящите се обекти, разположени вътре в редута, се открояват огромно оръдие с калибър около 18 см и тегло около 5 тона, торпедна станция и батерия, построена за защита на пристанището от разрушители, използващи малки високоскоростни ракети.

21. Музей на космонавтиката


Полусферичната форма на сградата на Хонконгския космически музей на брега Tsim Sha Tsui Marcus Meissner
Космическият музей в Хонг Конг е посветен на историята на изследването на космоса и астрономията MApoCE

Комплексът от музейни сгради, включително Музея на изкуствата и Културния център, включва и Музея на космонавтиката, сградата на който се откроява с огромния си полусферичен яйцевиден покрив. В музея, открит през 1980 г., се помещава първият в света планетариум с автоматизирана система за управление и други усъвършенствани технически характеристики. Планетариумът, създаден за популяризиране на космическите и астрономическите науки, се намира в източното крило на музея - тук можете да посетите залите на космическата наука, космическия театър, работилниците, а в западното крило се помещават астрономическата зала, магазините за сувенири и астрономическите литература. Усъвършенстваното интерактивно оборудване позволява на посетителите да научат за космоса възможно най-ясно, прониквайки в неговите тайни. Огромният куполен екран на музея редовно показва най-добрите мултимедийни предавания и чуждестранни филми, предавани през слушалки на множество езици.

22. Музей на оптичните илюзии


Вход за Музея на оптичните илюзии в Хонг Конг ND-128

Посещението в Музея на оптичните илюзии ще ви помогне да излезете отвъд обичайния формат на екскурзии, чиято експозиция се основава на 3D технологии и различни иновации. Създателите на експозициите успяха умело и интересно да обиграят всяка разгръщаща се история под формата на композиции, в които самият посетител се превръща в централна фигура. Как ще се развие сюжетът на експозицията зависи от самия посетител и от неговото въображение. Това ви позволява да се измъкнете от скучното ежедневие в света на оптичните илюзии, да се потопите във фантастична атмосфера и да сте попаднали в необичайна ситуация. Експозицията включва около 70 триизмерни картини, разположени в няколко тематични зали. Например, тук можете да се озовете в красиво цъфтящо цвете, да посетите дъгата, да седнете на палма, да надвиснете над бездна, да бъдете в лодка с героите от картините на Моне или да седнете до самата Мона Лиза.

23. Музей на Мадам Тюсо


Музей на восъчните фигури на Мадам Тюсо в търговския център Peak Tower на Victoria Peak Slaisomm

Един месец може да не е достатъчен, за да разгледате всички прелести на метрополиса в Хонконг - всеки ден можете да откриете нови тук. интересни местаи да не е скучно. Какво да видите в Хонконг за 5 дни? Може би едно петдневно пътуване може да се превърне в много богата обиколка на най-интересните забележителности. Сред музеите трябва да се открои особено Музеят на Мадам Тюсо, който неизменно привлича гостите с възможността за „лично“ запознанство с най-известните хора в света, или по-скоро с техните правдоподобни восъчни копия. Скулптурите са толкова реалистични, че понякога ви спира дъха при вида на друга знаменитост. Струва си да се отбележи, че създаването на всеки нов двойник отнема около шест месеца и няколкостотин хиляди долара, а около 20 специалисти работят по създаването. Между другото, всички фигури се наричат ​​"восъчна" по стар навик - всъщност всички те отдавна са направени от висококачествен силикон.

24. Музей на чайните съдове


Музеят на чайните съдове в къщата на Флагстаф в Хонг Конг Парк в Хонг Конг Аланмак
Интериорът на музея на чайните изделия в къщата на флагштока в Хонг Конг Wing1990hk

Можете да добиете представа за чайната култура на Китай, тънкостите на традиционната церемония и дори лично да участвате в пиенето на напитката в музея на чайните изделия, разположен сред зеленината на градския парк на Хонг Конг. Екскурзия до това място се превръща в уникално пътешествие до древен Хонг Конг, по време на което можете да видите най-редките китайски чайни прибори и да опитате напитки от най-ценните сортове чай. Снежнобялата сграда на самия дворец, в която се намира музеят, е много съобразена с тематиката му – изработена е през 19 век в гръцки стил и украсена с грациозни йонийски колони. Най-популярна сред посетителите е изложбата, която демонстрира основните правила и характеристики на приготвянето и сервирането на напитка на масата. Музеят разполага с малък магазин с принадлежности за чай и разнообразие от чайове. В близост има и уютна чайна, където можете да се насладите на питие от висок клас.

25. Манастир По Лин (остров Лантау)


Будистки манастир По Лин на остров Лантау в Хонг Конг Якуб Халун

Проучвайки интересните места на Хонг Конг на картата, можете да видите, че на зеления остров Лантау се намира Будистки манастирОт Лин. Днес, на фона на шумните улици на мегаполиса, Лантау е контрастиращ ъгъл на тишина и уединение, чието развитие някога е започнало именно с изграждането на По Лин. Посетителите на територията на Лантау са привлечени не само от живописната природа и автентичния манастир, но и от известната статуя на Буда. Самият манастир е основан в началото на миналия век от будистки монаси, а преди построяването на колосалния Буда е привличал малко внимание от страна на туристите. С появата на гигантската скулптура на Буда потокът от желаещи да стигнат до този регион рязко се увеличи и проблемът с транспорта беше незабавно разрешен, появи се модерен фуникулер. В рамките на комплекса има няколко храма, които удивляват с красотата на архитектурата, величествени статуи от дърво и очарователни декорации от свежи цветя.

26. Матохин Чилин (район на Diamond Hill)


Комплексът на манастира Чилин на полуостров Коулун в Хонг Конг Роб Йънг

Когато дойде време да си починете от градския шум, е време да се оттеглите и да се полюбувате на традиционния китайски привкус на уединено място на полуостров Коулун, където се намира големият будистки комплекс Чилин и съседния Нан Лиан Сал. Подреждането на парковата зона тук започва през 1934 г. с построяването на самия манастир, а половин век по-късно силно порутения храм е реконструиран, като се взема за основа архитектурния стил от епохата Тан, с традиционните му методи на дървено строителство, без използване на нокти. Официалното откриване на реновирания манастир се състоя през 2000 г., а днес комплексът включва женски манастир, храм, китайски градини, вегетариански ресторант и хостели за временни обитатели. В залите на храма дебнат съкровища като статуи на Буда и фигури на други бодхисатви. Допълване на преживяването е разходка из градините на династията Тан, с техните хълмисти пейзажи, езера с лотоси, скалисти камъни и буйна растителност.

27. Манастир на десет хиляди Буди (окръг Ша Тин)


Пагода и околните статуи на Архан в будисткия манастир на Десет хиляди Буди в Хонг Конг Mk2010
Над 500 златни статуи и 431 стъпала водят до манастирския комплекс Десет хиляди Буди Mk2010

Будистките храмове не са непременно древни постройки – например манастирът на десетте хиляди буди все още не е на век и тълпи от туристи и поклонници се стичат към него. Манастирът е основан от обикновен мирянин, въпреки че е набожен проповедник на будизма и неговите проповеди привличат много енориаши. За да се провеждат представления по-организирано, храмът е издигнат, но дълги години вътрешната му украса се допълва от безброй статуи на Буда. И днес броят на Будите е прехвърлил границата от десет хиляди и достига 13 хиляди - всички фигурки са позлатени и имат малка височина до 30 см. При първото проучване всички те може да изглеждат еднакви, но новите функции постепенно се появяват - става ясно, че едни Буди се усмихват, други се смеят, трети се ядосват, четвърти крещят, пети мислят. Манастирът е разположен по склоновете на скалист хълм, а всички сгради са обединени от стълбище от 431 стъпала.

28. Happy Valley и хиподрумите Sa Tin (окръг Sa Tinh)


Общ изглед на хиподрума Happy Valley от Stubbs Road в Хонг Конг Minghong

Много жители на Хонг Конг са страстни любители на конните надбягвания, така че през целия състезателен сезон десетки хиляди хора се втурват към хиподрумите, а тези, които не могат да стигнат до там по различни причини, се втурват към специални заведения, където правят залози. Сред хиподрумите най-големите и популярни са два – старата Happy Valley, основана в средата на 19 век и побираща до 40 хиляди души, и модерният Sathin, построен през 70-те години на миналия век и побиращ до 85 хиляди зрители. И двете се управляват от Хонконгския жокей клуб. Всеки избира хиподрум по свой вкус, защото са различни не само по размер и възраст, но и по характер. Ако щастливата долина - легендарно място, където цари атмосферата на неудържимо вълнение, тогава Sathin е по-оборудван, модерен и тихо мястоза истински ценители на състезанията.

29. Мост Цингма


Висящ мост Tsingma над канала Mawan през нощта в Хонконг

Tsingma е мост, който е известен със своята дължина и конструкция. В крайна сметка това е един от най-дългите висящи мостове в света, той свързва източен островЦин и западен Мауан, откъдето идва и името му. Общата дължина на конструкцията е около 40 километра, конструкцията е на две нива - на горното ниво е положена широка магистрала, а на долното ниво са положени жп коловози. Основният участък на моста, дълъг почти 1,4 километра, е и най-дългият железопътен мост в света. И това не е изненадващо, защото общата дължина на най-здравите кабели, поддържащи конструкцията, е 160 хиляди километра! За периоди на тайфуни, които не са необичайни в Хонконг, е предвидено специално защитено долно ниво за автомобили. В момента Цингма е не само оживена магистрала, но и популярен туристически обект, има панорамен център.

30. Зоопарк и ботаническа градина (пик Виктория)


Зоопарк и ботаническа градинаХонг Конг на северния склон на връх Виктория Wpcpey

Планиране на пътниците семеен празник, няма да ви се налага да търсите дълго какво да видите в Хонконг с деца, защото такъв брой забавления, паркове и игрални центрове, като в Хонконг, могат да се видят далеч от всеки голям град. Сред местата за забавление особено известен е Хонг Конг Дисниленд, а за тези, чиито деца обичат животните, можем да препоръчаме големия Океанариум и Хонконгския зоопарк, който съчетава ботанически парк и зоологическа градина. Последният е основан през 1871 г. и се намира на живописния склон на връх Виктория. Основното богатство на зоологическата градина е около 700 жители, сред които има голям брой примати, както и влечуги, костенурки, змии, птици. Въпреки че малката територия не позволява отглеждане на големи животни, посещението на парка е абсолютно безплатно. Красивата зоологическа градина се простира на 5 хектара и съдържа около хиляда вида тропически растения, включително 20 вида бамбук, 30 вида палми, както и цъфтящи камелии, магнолии, азалии и изобилие от друга растителност.

31. Хонг Конг трамвай


Двуетажни трамваи - забележителност на Хонг Конг hans-johnson

Дори да имате два дни в Хонконг на ваше разположение, можете да видите много интересни места - основното е да планирате правилно маршрута и да извлечете максимума от мини пътуването. Един от по-добри начиниразкрийте целия вкус на мегаполиса, почувствайте неговата същност и енергия - разходете се из града с напълно невероятен транспорт, двуетажен трамвай. Но ако за турист гледката на такъв трамвай е нещо фантастично, то за местните жители отдавна е познато обществен транспортбез които е трудно да си представим Хонконг. Някога земите на Хонконг са били британска колония, от там започва използването на един вид транспорт - със сигурност много хора познават Лондон двуетажни автобуси. Всички трамвайни линии в Хонг Конг минават през най-старата част от него, като тук се движат около 170 трамвая и това е чудесен начин да си направите бюджетна разходка в града.

32. Звезден ферибот


Пътнически ферибот Star Ferry в пристанище Виктория с финансовия район на Хонконг на заден план

Фериботната услуга между Хонг Конг, Коулун и някои други острови не е просто един от видовете местен транспорт, който не е загубил своята актуалност от век и половина. Очарователните лодки, които от време на време се носят из водите на залива Виктория, са истински символ на Хонконг. Един от най-старите градски фериботи е Star Ferry, който е подходящ не само за преминаване, но и за получаване на нови впечатления от разходка с лодка както през деня, така и през нощта. Вечерното време на "звездния" ферибот е период на фантастични зрелища, когато от водата се разкриват завладяващи гледки към градски панорами с осветени гигантски небостъргачи. Особено добро време е в 20:00, когато Hong Kong Skyline става място за лазерното шоу. И пресичайки водата на корабите TurboJet и Cotai Water Jet, можете да отидете да разгледате забележителностите на Макао.

33. Ngonping 360 (остров Лантау)


Кабинков лифт Ngongping 360 и 30-метрова бронзова статуя на Буда на остров Лантау в Хонконг

Най-красивите забележителности на града са разположени високо в планините на остров Лантау - тук са и гигантската статуя на Буда, поразяваща с размерите си, и живописният манастир По Лин, и Пътят на мъдростта с дървени стели с издълбани цитати от Сутрата разположени покрай него. Преди до този великолепен район можеше да се стигне само пеша или с автобус, докато модерната въжена линия Ngong Ping 360 не отвори тук през 2005 г. Сега пътят до планината е удоволствие, отнема около половин час и носи неизразими емоции от съзерцанието необикновени природни пейзажи. Дължината на кабинковия лифт е около 6 километра, долната му станция се намира на брега на Лантау, а горната се намира близо до площад Нгонг Пинг. Кабинковият лифт е оборудван с най-новите дизайнерски елементи и разполага с три вида кабини - стандартни за няколко човека, "кристални" с прозрачно стъклено дъно, както и самостоятелни, най-удобни.

34. Фуникуляр Peak Tram


Пътеката на фуникуляра Peak Tram от Централен региондо връх Виктория в Хонг Конг

Връх Виктория е една от най-търсените и желани туристически дестинации, а хиляди посетители идват тук всеки ден, за да се любуват на великолепните градски панорами от височина от половин километър. Има няколко начина да стигнете до върха на връх Виктория, но най-популярният от тях е придвижването с издигнатия трамвай Peak Tram, който се появява тук в края на 19 век и става първият въжен фуникулер в Азия. Тогава това беше единственият начин за придвижване между по-ниските селища и планински райони. Първоначално фуникулярът се задвижва от парен двигател, а само много години по-късно е оборудван с електрическа тяга. Цялото пътуване отнема около 8 минути и минава през най-старите исторически квартали на Хонг Конг. Обновеният фуникуляр е оборудван със система за автоматичен контрол на скоростта и може да достигне до 6 метра в секунда.

35. Палуба за наблюдение Sky 100


Преглед на остров Хонг Конг от наблюдателната площадка на 100-ия етаж на International търговски център Staeiou

Ако говорим за местата, от които се отваря най-добрата гледка към мегаполиса, тогава можем да ви посъветваме да посетите 60-метровото виенско колело в Хонг Конг. , обаче по отношение на височината тази атракция е значително по-ниска от наблюдателната площадка Sky 100, разположена на стотния етаж на най-високата 490-метрова сграда в Хонг Конг. Sky 100 е най-високата закрита наблюдателна площадка в града, предлагаща 360-градусова гледка към залива Виктория и околния град от птичи поглед. Намира се на 100-ия етаж в сградата на Международния център на около 400 метра надморска височина. Sky 100 е известен и с факта, че редовно е домакин на мултимедийни изложби, използващи лазерни технологии, които ви позволяват да се запознаете с историята и културата на Хонг Конг. Разположена на сайта, един вид карта, изобразяваща най-значимите градски обекти, ви позволява да изберете маршрут за по-нататъшно пътуване точно тук.

36. Гърбът на дракона


Пешеходец туристически маршрутПланинската верига Dragon's Back в Хонг Конг Naval Surface Warriors

Хората в Хонг Конг са големи любовници туризъм, така че всички острови на Хонг Конг са покрити с мрежа от туристически пътеки и маршрути за преходи с различна трудност. Една от най-известните песни от този вид се нарича "Dragon's Back", което е оптималната комбинация от ниска трудност и най-добри изгледи. Маршрутът минава през върховете на два хълма, свързвайки ги и с очертанията си сякаш напомнящ „драконов гръбнак“. Общата дължина на тази пътека е приблизително 8 километра, а преодоляването на цялата пътека отнема около 5 часа. Докато се разхождате, можете да се насладите на спираща дъха гледка към Южнокитайско море, местни села, плажове, а от най-високите точки можете дори да видите съседен островЛама. По цялата планинска верига растат необичайни растения, пърхат пъстри пеперуди, а в най-високата точка на маршрута има обширна наблюдателна площадка.

След като сте били в Хонг Конг, не забравяйте да посетите столицата на Китай - Пекин! Подготвихме за вас ревю за най-добрите, които да ви вдъхновят за по-нататъшното ви пътуване до Китай.