Шанхайска Организация за Сътрудничество: Среща на Министъра на външните работи на Индия и Външния министър на Китай

Шанхайска Организация за Сътрудничество: Среща на Министъра на външните работи на Индия и Външния министър на Китай
A A+ A++ A

Негово Превъзходителство Д-р С. Джайшанкар, Министър на външните работи на Индия, се срещна с Н.Пр. Уанг Йи, Държавен съветник и Външен министър на Китай на 10 септември в Москва, по време на срещата на Шанхайската Организация за Сътрудничество (ШОС). И двамата министри проведоха откровена и конструктивна дискусия относно развитието в граничните зони между Индия и Китай, както и относно отношенията между Индия и Китай и се договориха, както следва:

1. Двамата министри се съгласиха, че и двете страни трябва да се ръководят от поредицата от консенсусни решения на лидерите относно развитието на отношенията между Индия и Китай, включително да не позволяват различията да станат спорове.

2. Двамата външни министри се съгласиха, че настоящата ситуация в граничните райони не е в интерес на нито една от страните. Поради това те се споразумяха, че граничните войски от двете страни трябва да продължат диалога си, бързо да се оттеглят, да поддържат подходящо разстояние и да облекчат напрежението.

3. Двамата министри се споразумяха и двете страни да спазват всички съществуващи споразумения и протокола за граничните дела между Китай и Индия, да поддържат мира и спокойствието в граничните райони и да избягват всякакви действия, които биха могли да ескалират проблема.

4. Двете страни се договориха също да продължат да водят диалог и комуникация чрез механизма на Специалния представител по граничените въпроси между Индия и Китай. В този контекст те се споразумяха, че Работният механизъм за консултации и координация по граничните въпроси между Индия и Китай (WMCC) също трябва да продължи своите срещи.

5. Министрите се съгласиха, че с облекчаване на ситуацията двете страни трябва да ускорят работата по сключване на нови мерки за изграждане на доверие за поддържане и укрепване на мира и спокойствието в граничните райони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници