Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На чаша чай в далечен Китай

В международния ден на чая сядаме на чаша чай с Анита Цекова. Тя бе специален гост в туристическото предаване "Хоризонти" на Радио Варна с водещ Иван Симеонов. Анита Цекова е от Варна, но от години живее със семейството си в Китай. За китайската чаена церемония говори като за философия и начин на живот.  Разказва за специфичния вид китайски чай "Pu erh", който е нито зелен, нито черен и се произвежда основно в южната китайска провинция Юннан. Името си получава от района, от където традиционно се е разпространявал за продажба из страната. Той е сред скъпите чайове, а колкото е по-стар, толкова цената му е по-висока.  С Анита Цекова разговаря Иван Симеонов, а посвещението ни в тайните на чаената церемония започва така....

Вземаш от чая, който често е на пита, а не насипен. Отделяш листата и първата гореща вода се излива. Втората вода вече може да се пие. Всяка следваща е с по-наситен вкус. Има една четка, с която можеш да галиш чайника, което също е част от изживяването. Общо взето колкото по-естествено и опростено е всичко, толкова по-добре. В най-добрия случай даже е навън. Церемонията има за цел да пречисти сетивата т.е. слушането на водата как кипи, уханието на чая, цвета на чая. Всички тези неща допринасят за създаването на една атмосфера. Това е време на затишие, в което хората да обърнат внимание на средата, която ги заобикаля. Наистина е философия.

И не добавяме нищо...

Да, към чая не добавяме нищо.

Има ли го в някакъв инстант вариант или това е далеч от китайското разбиране за живота?

Има чайове които са и насипни. В Китай има гореща вода навсякъде и затова е много лесно наистина.

Това могат да си го позволят почти всички китайци, нали? Не е нещо недостъпно.

Има различни видове чайове, които са отлежавали дълго време. Един от чайовете е 16 годишен, има още чай на императора. Но има чайове, които са достъпни.

Самата дума чай идва от китайския език. Какво повече можеш да ни разкажеш?

Да, така е от китайската дума „ча“. Това, което ние пием са билкови отвари. Иначе чаят е едно растение. Разликата е в обработката на листата. Зеленият чай е пресен. "Pu-erh" е ферментирал чай. Той е като виното. Колкото повече стои, толкова по-наситен става вкусът. Обработката променя видовете чай.

Има ли традиция кога се пие чаят? Сутрин или вечер, преди или след храна?

Зеленият чай е охлаждащ и е подходящ за лятото, а черният чай е подходящ за зимата. Всички чайове имат детоксикиращ ефект.

Можем ли да кажем, че чаят е начин на живот в Китай?

Част от ежедневието на всеки китаец в продължение на хилядолетия. В ежедневието те си ходят с термочаши.

Как стигна до Китай? Разкажи ми твоята история.

Семейството ми живее в Китай от 1989 година.

Какво ти даде Китай?

Да се докосна до тази култура, за начина по който хората гледат на света, на малките неща, да видя видя хора, които живеят и са живели с традиции стотици години назад с традиция и култура, която пазят и тачат. Има много детайли, което всъщност и за чая е много важно. Така например различните видове вода също допринасят за вкусовите качества на чая и ги променят. За това чаената церемония е пример за това, как можеш да усетиш тази философия.

Цялото интервю на Иван Симеонов с Анита Цекова можете да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23