Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХV Международен шанхайски артфест

Снимка: Архив
46 сценични представления от страната и чужбина ще бъдат представени на 15-ото издание на Международния фестивал на изкуствата в Шанхай. Фестивалът е посветен на сценични изкуства от цял свят с високо артистично ниво и иновативни идеи и през годините се превърна в културна визитна картичка на Китай.
Повече от една трета от спектаклите тази година са нови и новаторски творения. Сред тях са модерната балетна версия на „Лебедово езеро”, изпълнена от Балета на Монте Карло, оригиналният мюзикъл „Национален химн” - дело на Шанхайската опера, концерт на китайския композитор и диригент Тан Дун заедно с Шанхайския симфоничен оркестър и драмата „Зелена змия”, поставена от Китайския национален театър.
Шанхайският Гранд театър, който отвори отново врати по време на фестивала след деветмесечен мащабен ремонт, ще представи китайската премиера на операта „Атила" от Джузепе Верди, съвместно с Двореца по изкуствата на Будапеща.
Фестивалната програма включва изложби, форуми и Панаир на сценичните изкуства, където ще бъдат показани хиляди творби на изкуството от различни организации и галерии от повече от 50 страни. Една от изложбите, която се очаква с най-голям интерес, ще покаже калиграфски творби на служители от ООН и китайски дипломати. Експозицията включва 27 калиграфии на официални лица от ООН, включително и на самия Бан Кимун.
За първи път представленията се играят както на сцената на традиционните театри в Шанхай, така и в търговски обекти и на специални сцени на улицата, които се радват на огромна популярност сред шанхайците.
Събитието продължава до 18 ноември.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна